rozwiń i czytaj przepis :
- 500 g żołądków z kurczaka
- 2 solidne garście suszonych podgrzybków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok 1 l bulionu ( rosół )
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- kilka łyżek oleju
- 1/3 szk śmietany 18 %
- 1 łyżka mąki ( do zagęszczenia sosu )
Żołądki 
dokładnie umyć i usunąć ewentualne zanieczyszczenia a potem pokroić 
wzdłuż na pół. Cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić. Grzyby namoczyć w
 ciepłej wodzie. Do garnka lub szerokiego rondla wlać kilka łyżek oleju,
 podgrzać go i wrzucić żołądki. Podsmażyć je, dodać cebulę i czosnek i 
jeszcze chwilkę smażyć. Następnie dodać odciśnięte z wody grzyby, podlać
 wszystko ciepłym bulionem, dodać liść i ziele i dusić około 15 minut. 
Potem dodać sól i pieprz i dalej dusić kolejne 10 minut. Śmietankę 
rozrobić z mąką aby nie było grudek i zagęścić nią sos. Zagotować i 
podawać np. z kaszą.

 
wygląda bardzo smacznie tylko jeszcze nigdy nie jadłam żołądków:P
OdpowiedzUsuńŻoładki bardzo dobre i cała rodzinka moja je uwielbia. Już mam napewno obiad na jeden dzień w tygodniu zaplanowany:)
OdpowiedzUsuń