piątek, 17 stycznia 2014

Domowy makaron


rozwiń i czytaj przepis :

  • 500 g mąki koszalińskiej ( typ 500 ) + do podsypywania
  • 5 jajek wiejskich
  • 1 płaska łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypać mąkę i sól i wymieszać. Jajka wybić do miseczki, rozbełtać a potem wlewając do maki lekko mieszać z mąką np. widelcem. Następnie wszystko wyłożyć na stolnicę lub czysty blat i zagnieść ciasto. Ciasto dzielić na porcje i każdą z nich podsypując mąką wałkować na bardzo cienki placki. Każdy placek układać najlepiej na czystym materiale i zostawić je do lekkiego przeschnięcia. Gdy placki lekko przeschną zwijać je w rulony dodatkowo podsypując mąką ( jeśli chcemy mieć krótki makaron to należy pokroić w paski i układać jeden na drugim ) i cienko kroić. Pokrojony makaron roztrząsnąć aby makaron się nie skleił. Gotowy makaron gotować w lekko osolonej wodzie ( można dodać troszkę oleju ) kolka minut w zależności od grubości makaronu. Na koniec makaron odcedzić i przelać zimna wodą aby zatrzymać proces gotowania. Podawać do zup ( rosół, pomidorowa ) lub smażony z jajkiem.

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.