piątek, 17 stycznia 2014

Pysznie nadziane papryki


rozwiń i czytaj przepis :

  • 6 papryk ( kolor dowolny )
  • Farsz :
  • 300 g ryżu ugotowanego na sypko
  • 350 g ugotowanego mięsa z kury ( z rosołu )
  • 1 cebula
  • 3 duże pieczarki ( bardziej rozwinięte )
  • 2 ugotowane marchewki z rosołu
  • 100 g topionego serka ( mocno schłodzonego )
  • 1 garść kiełków brokuła
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz czosnkowy do smaku
  • ostra papryka do smaku
  • kilka łyżek oleju
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i też pokroić w kostkę. Oba te składniki wrzucić na patelnie z rozgrzaną niewielką ilością oleju i podsmażyć. Następnie mięso i marchew także pokroić w kostkę a ser zetrzeć na tarce lub pokroić. Ryż wyspać do miski, do ryżu wrzucić pokrojone składniki, podsmażone pieczarki z cebulą, posiekaną natkę i rozmaryn oraz kiełki. Dodać przyprawy do smaku i wymieszać farsz. Papryki umyć, ściąć górne części robiąc wieczka. Napełnić papryki farszem, zakryć wieczkami i układać je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym margaryną. Naczynie zakryć pokrywką i piec papryki 25-30 minut od momentu zgaszenia się lampki oznaczającej osiągnięcie temperatury 190 stopni. Papryki spożywać na gorąco np z pieczywem.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.