rozwiń i czytaj przepis :
- 6 papryk ( kolor dowolny )
- Farsz :
- 300 g ryżu ugotowanego na sypko
- 350 g ugotowanego mięsa z kury ( z rosołu )
- 1 cebula
- 3 duże pieczarki ( bardziej rozwinięte )
- 2 ugotowane marchewki z rosołu
- 100 g topionego serka ( mocno schłodzonego )
- 1 garść kiełków brokuła
- kilka gałązek rozmarynu
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól do smaku
- pieprz czosnkowy do smaku
- ostra papryka do smaku
- kilka łyżek oleju
Cebulę 
obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i też pokroić w 
kostkę. Oba te składniki wrzucić na patelnie z rozgrzaną niewielką 
ilością oleju i podsmażyć. Następnie mięso i marchew także pokroić w 
kostkę a ser zetrzeć na tarce lub pokroić. Ryż wyspać do miski, do ryżu 
wrzucić pokrojone składniki, podsmażone pieczarki z cebulą, posiekaną 
natkę i rozmaryn oraz kiełki. Dodać przyprawy do smaku i wymieszać 
farsz. Papryki umyć, ściąć górne części robiąc wieczka. Napełnić papryki
 farszem, zakryć wieczkami i układać je w naczyniu żaroodpornym 
wysmarowanym margaryną. Naczynie zakryć pokrywką i piec papryki 25-30 
minut od momentu zgaszenia się lampki oznaczającej osiągnięcie 
temperatury 190 stopni. Papryki spożywać na gorąco np z pieczywem.

 
bardzo lubię nadziewane warzywa:)
OdpowiedzUsuń