rozwiń i czytaj przepis :
- 500 g mąki koszalińskiej ( typ 500 ) + do podsypywania
- 5 jajek wiejskich
- 1 płaska łyżeczka soli
Do miski 
wsypać mąkę i sól i wymieszać. Jajka wybić do miseczki, rozbełtać a 
potem wlewając do maki lekko mieszać z mąką np. widelcem. Następnie 
wszystko wyłożyć na stolnicę lub czysty blat i zagnieść ciasto. Ciasto 
dzielić na porcje i każdą z nich podsypując mąką wałkować na bardzo 
cienki placki. Każdy placek układać najlepiej na czystym materiale i 
zostawić je do lekkiego przeschnięcia. Gdy placki lekko przeschną zwijać
 je w rulony dodatkowo podsypując mąką ( jeśli chcemy mieć krótki 
makaron to należy pokroić w paski i układać jeden na drugim ) i cienko 
kroić. Pokrojony makaron roztrząsnąć aby makaron się nie skleił. Gotowy 
makaron gotować w lekko osolonej wodzie ( można dodać troszkę oleju ) 
kolka minut w zależności od grubości makaronu. Na koniec makaron 
odcedzić i przelać zimna wodą aby zatrzymać proces gotowania. Podawać do
 zup ( rosół, pomidorowa ) lub smażony z jajkiem.

 
domowy najlepszy:)
OdpowiedzUsuńdo rosołu najlepszy domowy,,,
OdpowiedzUsuńDokładnie jak dziewczyny piszą Najlepszy !!!!
OdpowiedzUsuńLubie to co domowe : ) i muszę zrobić też tyko jakoś nie mogę się zebrać!
OdpowiedzUsuń