niedziela, 19 stycznia 2014

Gulasz z żołądków z grzybami


rozwiń i czytaj przepis :

  • 500 g żołądków z kurczaka
  • 2 solidne garście suszonych podgrzybków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 1 l bulionu ( rosół )
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • kilka łyżek oleju
  • 1/3 szk śmietany 18 %
  • 1 łyżka mąki ( do zagęszczenia sosu )
PRZYGOTOWANIE:
Żołądki dokładnie umyć i usunąć ewentualne zanieczyszczenia a potem pokroić wzdłuż na pół. Cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Do garnka lub szerokiego rondla wlać kilka łyżek oleju, podgrzać go i wrzucić żołądki. Podsmażyć je, dodać cebulę i czosnek i jeszcze chwilkę smażyć. Następnie dodać odciśnięte z wody grzyby, podlać wszystko ciepłym bulionem, dodać liść i ziele i dusić około 15 minut. Potem dodać sól i pieprz i dalej dusić kolejne 10 minut. Śmietankę rozrobić z mąką aby nie było grudek i zagęścić nią sos. Zagotować i podawać np. z kaszą.

2 komentarze:

  1. wygląda bardzo smacznie tylko jeszcze nigdy nie jadłam żołądków:P

    OdpowiedzUsuń
  2. Żoładki bardzo dobre i cała rodzinka moja je uwielbia. Już mam napewno obiad na jeden dzień w tygodniu zaplanowany:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.