rozwiń i czytaj przepis :
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 8 g suszonych drożdży
- 3 łyżki płynnego naturalnego miodu
- 1 łyżka soli ( płaska )
- 50 g orzechów laskowych
- 300 ml ciepłej wody
- 5 łyżek oleju + do posmarowania ciasta
Orzechy
zmiksować w rozdrabniaczu lub zmielić. Mąkę wsypać do miski, wsypać
drożdże, zmielone orzechy i sól i wymieszać. Następnie miód wymieszać z
wodą i olejem, wlać do miski z suchymi składnikami i wyrobić ciasto. Gdy
będzie wyrobione dłonie zwilżyć olejem i posmarować ciasto. Włożyć je
do miski, zakryć szczelnie folią spożywczą i wstawić miskę z ciastem do
lodówki na noc. Następnego dnia ciasto ponownie chwilę wyrobić i
przełożyć je do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami
prażonymi pszennymi ( można użyć mąki, u mnie tortownica o średnicy 23
cm ). Ciasto na chleb zostawić do ponownie wyrośnięcia a gdy wyrośnie
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
dobrze się zapowiada taki chlebek - z laskowymi jeszcze nie piekłam. Powiedz mi, czy ciasto z miodem dobrze rosło ? bo drożdże miodu nie lubią, przynajmniej moje :D
OdpowiedzUsuńIzuniu chlebek nam smakował, był mięciutki w środku i wyrósł dobrze, choć chyba lepiej byłoby widać jak upiekłabym go w formie keksowej. Ale chciałam mieć okrągły bochenek.Ostatnio korzystam z suszonych drożdży i akurat tutaj miód dobrze się spisał. Nie wiem jak zareagowałby ze świeżymi drożdżami, muszę spróbować czy będzie różnica.
UsuńEwciu u Ciebie wybór pieczywa większy niż w niejednej piekarni. Ten przepis mnie zaciekawił, bo nie jadłam jeszcze chleba z orzechami laskowymi, a wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do eksperymentów.
UsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńKoniecznie. Zapraszam.
Usuń