wtorek, 14 stycznia 2014

Rosół drobiowo - wołowy


rozwiń i czytaj przepis :

  • 1 duży korpus z kurczaka ze skrzydełkami
  • 1 kawałek kości wołowej ( schabowej )
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • kawałek pora
  • 1 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka liści świeżego lubczyku
  • pieprz ziarnisty ( ilość według uznania )
  • sól do smaku
  • 2,5 l wody
PRZYGOTOWANIE:
Kość wołową i korpus kurczaka dokładnie umyć i włożyć do garnka. Zalać zimną wodą. Warzywa obrać, umyć i włożyć do garnka. Wszystko zagotować, zmniejszyć ogień na bardzo maleńki i gotować około 30 minut. Potem dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz i dalej gotować co najmniej 1,5 godziny ( im dłużej rosół się gotuje tym jest smaczniejszy ). W razie konieczności jeszcze doprawić do smaku i można gotowy rosół przecedzić. Gorący rosół podawać z makaronem ( można zrobić domowy ), pokrojoną marchewką i natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.