rozwiń i czytaj przepis :
- 1 duży korpus z kurczaka ze skrzydełkami
- 1 kawałek kości wołowej ( schabowej )
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- kawałek korzenia selera
- kawałek pora
- 1 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- kilka liści świeżego lubczyku
- pieprz ziarnisty ( ilość według uznania )
- sól do smaku
- 2,5 l wody
Kość
wołową i korpus kurczaka dokładnie umyć i włożyć do garnka. Zalać zimną
wodą. Warzywa obrać, umyć i włożyć do garnka. Wszystko zagotować,
zmniejszyć ogień na bardzo maleńki i gotować około 30 minut. Potem dodać
liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz i dalej gotować co
najmniej 1,5 godziny ( im dłużej rosół się gotuje tym jest smaczniejszy
). W razie konieczności jeszcze doprawić do smaku i można gotowy rosół
przecedzić. Gorący rosół podawać z makaronem ( można zrobić domowy ),
pokrojoną marchewką i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.