rozwiń i czytaj przepis :
- 12 cienkich parówek
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 1 jajko ( rozmiar L )
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 75 ml oleju
- 3/4 szk płynu ( 1/4 letniej wody + 2/4 letniego mleka )
- płatki chili
- 2 łyżki mleka
Olej
podgrzać w rondelku. Drożdże w misce rozmieszać z cukrem a gdy będą
płynne wlać wodę i mleko. Jajko rozbełtać i dodać ale troszkę zostawić i
dodać do niego 2 łyżki mleka i wymieszać. Do miski wsypać też sól i
wyrobić ciasto. Do ciasta wlać ciepły ale nie gorący olej i znowu
wyrobić ciasto. Zostawić je do wyrośnięcia. Z parówek zdjąć osłonki. Gdy
ciasto wyrośnie znowu je wyrobić, podzielić sobie na porcje i wałkować
na cienki placki. Na brzegu położyć parówkę, ciasto naciąć na długość
parówki, zawinąć parówkę w ciasto i nadmiar ciasta odciąć. Każdą parówkę
w cieście naciąć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
zostawiając odstępy formując coś na kształt rogala. I tak postępować z
kolejnymi parówkami. Gotowe posmarować odłożonym jajkiem z mlekiem i
posypać płatkami chili. Parówki piec 15 minut w 190 stopniach. Podawać
najlepiej gorące ale zimne też dobrze smakują.
OdpowiedzUsuńwyglądają super!
Fajnie podane.
OdpowiedzUsuń