środa, 8 stycznia 2014

Pieczone roladki schabowe

                              Miały być roladki panierowane ale tyle razy już były w ten sposób robione, że chciałam coś innego. Co prawda zawsze są z innym farszem ale dziś postanowiłam je upiec.

rozwiń i czytaj przepis :

700 g schabu bez kości
150 g cukinii
1 marchewka
1 czerwona cebula
50 g pieczarek
1 łyżka kaparów z zalewy
6 suszonych pomidorów w oleju
5 cm kawałek świeżego imbiru
sól do smaku
pieprz do smaku
chili do smaku
2 łyżki masła
50 g żółtego sera
słodka papryka do posypania
kilka łyżek oleju

Marchew i cebulę obrać a potem umyć.
Marchew, cukinię i imbir zetrzeć na tarce, cebulę i pomidory pokroić w kostkę a pieczarki pokroić w plasterki i posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić przygotowane składniki oraz kapary i podsmażyć farsz a potem doprawić do smaku i przestudzić.
Schab umyć, osuszyć i pokroić na 5 grubych plastrów i rozbić cienko tłuczkiem do mięsa..
Posolić i oprószyć pieprzem.
Na każdy płat schabu nałożyć porcję farszu, rozsmarować po mięsie i zwinąć w roladę.
Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem a na nie zetrzeć masło i ser na tarce o drobnych oczkach i oprószyć papryką.
Tak przygotowane roladki przykryć pokrywką, naczynie wstawić do piekarnika.
Nastawić temperaturę na 200 stopni a gdy piekarnik się nagrzeje piec 25 minut.
Potem zdjąć pokrywkę i podpiec do zrumienienia się wierzchu roladek około 3 minuty.
Podawać na gorąco z dowolnymi dodatkami.

10 komentarzy:

  1. A czy nie wyszly suche? Wygladaja bardzo apetycznie ale nie są pieczone w zadnej zaledwie a schab srodkowy sam w sobie nie jest zbyt soczysty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wyszły suche, farsz jest wilgotny więc schab nie wysycha. Al jak ktoś woli to może piec w rękawie do pieczenia .

      Usuń
  2. właśnie zjedliśmy z mężem na obiad takie roladki - były pyszne! w ogóle nie suche i mięciutkie! polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietne roladki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre, wypróbowane dzisiaj w Sylwestra :* Niebo w gębie, rozpływają się w buzi :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuję za skorzystanie z przepisu. Zachęcam do podsyłania fotek a ja dodam je do galerii :)

      Usuń
  5. Czy po tak krotkim czasie schab sie upiecze? Zawsze roladki robie z kurczaka i wlasnie pieke je ok pol godziny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.