rozwiń i czytaj przepis :
- 150 g makaronu spaghetti Mamma Mia
- 150 g kurek ( użyłam mrożonych blanszowanych )
- 1 czerwona cebula
- 3 duże jajka wiejskie
- 1/2 szk mleka 3,2 %
- 60 g żółtego sera
- posiekany koperek do posypania
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz kolorowy do smaku
- sól morska do smaku
- chili do smaku
- masło lub margaryna do wysmarowania foremek
- 2 łyżki masła do smażenia
Makaron
ugotować all dente w osolonej wodzie i odcedzić. Schłodzić i potem przed
nakładaniem do foremek przelać lekko wodą gdyby się skleił i ponownie
odcedzić. Foremki do tarteletek wysmarować masłem lub margaryną i
nałożyć do nich makaron. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w
kostkę cebule i podsmażyć a potem dodać rozmrożone kurki i smażyć 2
minuty. Posolić i popieprzyć. Tak przygotowane kurki wyłożyć na makaron w
foremkach. Do miski wbić jajka, dodać mleko, zetrzeć ser na drobnych
oczkach i dodać przyprawy. Wymieszać wszystko i łyżką rozlać na
wszystkie foremki. Posypać koperkiem ( może być świeży lub mrożony ).
Tarteletki zapiekać 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Podawać na gorąco.
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite danie.
OdpowiedzUsuńCoś nowego:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
OdpowiedzUsuńTo super pomysł na wykorzystanie np. makaronu jaki nam został.