wtorek, 7 stycznia 2014

Makaronowe tarteletki z kurkami


rozwiń i czytaj przepis :

  • 150 g makaronu spaghetti Mamma Mia
  • 150 g kurek ( użyłam mrożonych blanszowanych )
  • 1 czerwona cebula
  • 3 duże jajka wiejskie
  • 1/2 szk mleka 3,2 %
  • 60 g żółtego sera
  • posiekany koperek do posypania
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz kolorowy do smaku
  • sól morska do smaku
  • chili do smaku
  • masło lub margaryna do wysmarowania foremek
  • 2 łyżki masła do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować all dente w osolonej wodzie i odcedzić. Schłodzić i potem przed nakładaniem do foremek przelać lekko wodą gdyby się skleił i ponownie odcedzić. Foremki do tarteletek wysmarować masłem lub margaryną i nałożyć do nich makaron. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebule i podsmażyć a potem dodać rozmrożone kurki i smażyć 2 minuty. Posolić i popieprzyć. Tak przygotowane kurki wyłożyć na makaron w foremkach. Do miski wbić jajka, dodać mleko, zetrzeć ser na drobnych oczkach i dodać przyprawy. Wymieszać wszystko i łyżką rozlać na wszystkie foremki. Posypać koperkiem ( może być świeży lub mrożony ). Tarteletki zapiekać 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podawać na gorąco.

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.