rozwiń i czytaj przepis :
- Biszkopt :
- 6 jajek ( rozmiar L )
- 5 łyżek mąki pszennej typ 500
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Emix
- 1 cukier wanilinowy Emix
- 3/4 szk cukru
- 3 łyżki płatków czekoladowych
- Masa :
- 3 kremy tiramisu Emix
- 200 g masła
- 650 ml mleka
- Dodatkowo :
- 400 g dżemu wiśniowego
- 3/4 szk słabej kawy rozpuszczalnej ( 1 płaska łyżeczka na 3/4 szk wody )
- 80 g czekolady gorzkiej ( do ozdoby )
Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek, obie mąki przesiać razem z proszkiem do
pieczenia do osobnego naczynia. Białka umieścić w misce i ubić na
sztywną pianę, w trakcie ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy. Do
ubitej piany dodać żółtka, delikatnie wymieszać a następnie dodać
mieszankę mąk i także delikatnie połączyć. Na koniec wsypać płatki
czekoladowe i szpatułką lekko wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm
wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć do niej
ciasto i piec biszkopt 40-45 minut w zależności od piekarnika nagrzanego
do 150 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić i przeciąć na krążki ( ja
użyłam noża strunowego i wyszły mi 4 placki ). Gdy biszkopt się piecze w
kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Na grubej folii narysować np.
kwiatki markerem i na odwrotnej stronie czekoladą za pomocą np szprycy z
cienką końcówką malować kwiatki i listki. Potem włożyć dekoracje do
lodówki a resztę czekolady zostawić do wykorzystania. ( u mnie niestety
uchowało się tylko 5 kwiatków, bo krasnoludki wyjadły resztę ). Masa :
Do wysokiego naczynia wlać mleko, wsypać proszek do kremu i miksować
około 3-4 minuty. Potem dodać miękkie masło i miksować aż się wszystko
ładnie połączy. Dżem wymieszać z kawą ( powinien być rzadki ).
Przełożenie : Każdy blat biszkoptu smarować rozmieszanym z kawą dżemem,
potem kłaść porcję masy. Przekładać kolejne placki dżemem i masą aż na
wierzchu będzie placek. Posmarować górę lekko masą i za pomocą
dekoratora udekorować rozetkami wierzch tortu. Na torcie rozłożyć
czekoladowe ozdoby i cienką strużką polać roztopioną czekoladą
dekoracyjnie wierzch tortu. Gotowy tort wstawić do lodówki na około
godzinę aby się ładnie związał.
Bardzo smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuń