rozwiń i czytaj przepis :
- 150 g mąki razowej typ 2000
- 350 g mąki pszennej typ 650
- 1 op drożdży instant ( 8 g ) Emix
- 1,5 łyżki przyprawy do chleba litewskiego z czarnuszką i kminkiem
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru ( płaska )
- 300 ml letniej wody
- 1/4 szk oleju rzepakowego
Obie
mąki, cukier, sól i drożdże wymieszać. Wlać wodę i lekko zamieszać
drewnianą łyżką, potem wlać olej i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką,
włożyć do miski i zostawić do podrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie
je wyrobić i ułożyć w keksowej foremce wysmarowanej olejem i wysypanej
mąką, można zrobić wzorki i zostawić przykryte ściereczką do
wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wstawić blaszkę do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z
foremki i wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.