niedziela, 5 stycznia 2014

Razowo - pszenny chleb

                           Tym razem do ciasta na chleb wykorzystałam drożdże suszone. I tu zauważyłam jedną rzecz, do suszonych drożdży należy dodawać wodę cieplejszą niż przy użyciu drożdży świeżych. Ale drożdże same w sobie spełniają swoją funkcję jak należy, no troszkę więcej czasu potrzebują aby ciasto wyrosło ale jest okey.


rozwiń i czytaj przepis :

  • 150 g mąki razowej typ 2000
  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 1 op drożdży instant ( 8 g ) Emix
  • 1,5 łyżki przyprawy do chleba litewskiego z czarnuszką i kminkiem
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru ( płaska )
  • 300 ml letniej wody
  • 1/4 szk oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE:
Obie mąki, cukier, sól i drożdże wymieszać. Wlać wodę i lekko zamieszać drewnianą łyżką, potem wlać olej i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką, włożyć do miski i zostawić do podrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić i ułożyć w keksowej foremce wysmarowanej olejem i wysypanej mąką, można zrobić wzorki i zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.