rozwiń i czytaj przepis :
- 200 g zakwasu ( po dokarmieniu )
- 15 g świeżych drożdży
- 1,5 szk letniej wody
- 1 łyżka soli morskiej z magnezem
- 1 łyżka trzcinowego cukru
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 250 g mąki tortowej typ 450
- 250 g mąki żytniej typ 720
- 500 g mąki koszalińskiej typ 500
- 100 g prażonej cebulki
- 200 g kiełbasy szynkowej ( może być inna )
- 300 g świeżego ogórka ( sałatkowy )
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże
wrzucić do dużej miski i rozetrzeć je z cukrem. Następnie dodać zakwas i
wodę oraz olej i wymieszać płynne składniki. Potem wsypać wszystkie
mąki i sól. Kiełbasę ( u mnie w plasterkach ) pokroić a ogórka umyć,
obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski wsypać cebulkę,
dodać kiełbasę i ogórka i wyrobić ciasto. Oprószyć je lekko mąką i
odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je
wyrobić. Blachy oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto
dzielić na porcje ( u mnie dziś duże bułki, więc wyszło mi 11 bardzo
dużych bułek ), formować w bułki i układać na blasze ( można zrobić
mniejsze bułki, wtedy będzie ich więcej ). Bułki zostawić do
podrośnięcia a gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni
przez 30 minut. Upieczone przestudzić i spożywać najlepiej z samym
masłem.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń