rozwiń i czytaj przepis :
- 2 szk mąki pszennej typ 500
- 1/2 szk mąki żytniej typ 720
- 2 jajka
- 4 łyżki trzcinowego cukru
- 200 g margaryny Kasia
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek włoskich orzechów tartych
- 6 łyżek laskowych orzechów tartych
- cukier puder do posypania
Do miski
wsypać obie mąki, proszek do pieczenia, orzechy, cukier i wymieszać
suche składniki. Następnie zetrzeć na tarce zimną margarynę, wbić jajka i
wyrobić miękkie ciasto. Z ciasta uformować gruby wałek, zawinąć go
folię i wstawić do lodówki na 20 minut. Potem blachy z wyposażenia
kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia lub matami do pieczenia
ciasteczek. Połowę ciasta pociąć na plastry a drugą połowę formować w
kulki. Oprószyć cukrem pudrem i spłaszczać widelcem ciasteczka. Piec je w
piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 12 - 15 minut w zależności od
mocy pieczenia piekarnika. Upieczone ciasteczka dodatkowo posypać cukrem
pudrem.
Pożeram Twoje ciasteczka wzrokiem :-) Uwielbiam orzechy i wszystko, co je zawiera.
OdpowiedzUsuńMoże weźmiesz udział w moim blogowym konkursie. Wszystko o tutaj: http://limonkowy.blogspot.com/2014/01/gotuj-z-limonkowym-konkurs.html. Będzie mi bardzo miło :-)