wtorek, 11 lutego 2014

Orzechowe ciasteczka


rozwiń i czytaj przepis :
  • 2 szk mąki pszennej typ 500
  • 1/2 szk mąki żytniej typ 720
  • 2 jajka
  • 4 łyżki trzcinowego cukru
  • 200 g margaryny Kasia
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek włoskich orzechów tartych
  • 6 łyżek laskowych orzechów tartych
  • cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypać obie mąki, proszek do pieczenia, orzechy, cukier i wymieszać suche składniki. Następnie zetrzeć na tarce zimną margarynę, wbić jajka i wyrobić miękkie ciasto. Z ciasta uformować gruby wałek, zawinąć go folię i wstawić do lodówki na 20 minut. Potem blachy z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia lub matami do pieczenia ciasteczek. Połowę ciasta pociąć na plastry a drugą połowę formować w kulki. Oprószyć cukrem pudrem i spłaszczać widelcem ciasteczka. Piec je w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 12 - 15 minut w zależności od mocy pieczenia piekarnika. Upieczone ciasteczka dodatkowo posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Pożeram Twoje ciasteczka wzrokiem :-) Uwielbiam orzechy i wszystko, co je zawiera.

    Może weźmiesz udział w moim blogowym konkursie. Wszystko o tutaj: http://limonkowy.blogspot.com/2014/01/gotuj-z-limonkowym-konkurs.html. Będzie mi bardzo miło :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.