czwartek, 27 lutego 2014

Gulasz wieprzowy z niespodzianką


rozwiń i czytaj przepis :
 
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 4 młode marchewki
  • 1 cebula
  • 250 g młodej kapusty
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 szk wydrylowanych czereśni
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ostra papryka do smaku
  • 600 ml wody lub bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • kucharek wpłynie do smaku
  • 2 płaskie łyżki mąki

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby namoczyć. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Pokrojone mięso wrzucić do rozgrzanego garnka i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i kapustę i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz natkę pietruszki. Chwilę smażyć, dodać odsączone grzyby i zmiksowane czereśnie. Dodać przyprawy i podlać wodą lub bulionem. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Gulasz w razie konieczności jeszcze doprawić i zagęścić mąką rozrobioną z odrobiną wody, po czym zagotować. Podawać gulasz z ziemniakami i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.