rozwiń i czytaj przepis :
- 1 saszetka ryżu basmati ( 100 g )
- 600 g łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 jajka
- 1/4 szk wody
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- olej do smażenia
- płatki kukurydziane do panierowania
W
osolonej wodzie ugotować ryż, odsączyć go i wystudzić. Mięso umyć,
cebule i czosnek obrać i także umyć. Wystudzony ryż przełożyć do miski,
do ryżu zmielić mięso, czosnek i cebulę. Dodać wodę, bułkę tartą oraz
kaszę, dodać jajka a także przyprawy i wymieszać masę. Płatki
kukurydziane wsypać do rozdrabniacza i zmielić je a potem przesypać do
miski. Na patelni rozgrzać olej, masę mięsną dzielić na porcje,
panierować w rozdrobnionych płatkach i formować okrągłe kotlety. Kotlety
smażyć po kilka minut z każdej strony. ( Kotlety podałam z ziemniakami
i fasolką szparagową z bułką tartą ).
kotleciki prezentują się wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńwww.kuchniaipodroze.blogspot.com
świetny pomysł, wyglądają smacznie;)
OdpowiedzUsuń