poniedziałek, 10 lutego 2014

Kotlety mielone z ryżem


rozwiń i czytaj przepis :
  • 1 saszetka ryżu basmati ( 100 g )
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 jajka
  • 1/4 szk wody
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • olej do smażenia
  • płatki kukurydziane do panierowania
PRZYGOTOWANIE:
W osolonej wodzie ugotować ryż, odsączyć go i wystudzić. Mięso umyć, cebule i czosnek obrać i także umyć. Wystudzony ryż przełożyć do miski, do ryżu zmielić mięso, czosnek i cebulę. Dodać wodę, bułkę tartą oraz kaszę, dodać jajka a także przyprawy i wymieszać masę. Płatki kukurydziane wsypać do rozdrabniacza i zmielić je a potem przesypać do miski. Na patelni rozgrzać olej, masę mięsną dzielić na porcje, panierować w rozdrobnionych płatkach i formować okrągłe kotlety. Kotlety smażyć po kilka minut z każdej strony. ( Kotlety podałam z ziemniakami i fasolką szparagową z bułką tartą ).


2 komentarze:

  1. kotleciki prezentują się wyśmienicie :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, wyglądają smacznie;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.