rozwiń i czytaj przepis :
- Nadzienie :
- 500 g serka śmietankowego ( sernikowego ) w wiaderku
- cukier do smaku
- 250 g borówek amerykańskich + do dekoracji
- 4 łyżki błyskawiczne kaszy manny
- Ciasto :
- 600 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
- ok. 350 ml gorącej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- Dodatkowo :
- śmietana + jogurt
- cukier + opcjonalnie barwnik spożywczy
Nadzienie :
Do miski przełożyć serek, dodać kaszę ( kasza zwiększa objętość farszu
po ugotowaniu i pierogi nie robią się płaskie, a przy tym są bardziej
syte ) i cukier do smaku i wymieszać. Następnie dodać umyte i osuszone
borówki i delikatnie połączyć z serem aby się nie rozgniotły.
Śmietana :
100 ml śmietany 12 % zmieszać z 100 ml jogurtu naturalnego, doprawić do
smaku cukrem. Można dodać dla koloru barwnika spożywczego ( ja dałam
zielony ).
Ciasto :
Do miski wsypać mąkę, sól i wymieszać. Wlać wodę i lekko zamieszać
drewnianą łyżką a potem wlać jajko rozmącone z olejem. Wyrobić ciasto,
przykryć ściereczką aby nie wysychało.
Pierogi :
Odcinać porcje ciasta, wałkować na podsypanym mąką blacie lub stolnicy.
Wycinać dowolnej wielkości kółka ( u mnie o średnicy 10 cm ). Na środek
krążka nakładać porcje nadzienia i zlepiać pierogi. Układać na czystej
ściereczce, przykrywając druga aby pierogi nie wysychały. Pierogi
gotować partiami w dużej ilości wody osolonej z dodatkiem odrobiny oleju
kilka minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową kłaść na talerze i
polewać śmietaną a na koniec posypać świeżymi borówkami.
wyglądają pysznie, bardzo lubię pierogi:)
OdpowiedzUsuń