wtorek, 25 marca 2014

Boczkowa rolada z nutą salami

                                    Nie ma to jak zrobić w domu swoje mięsa czy wędliny. Mamy zawsze pewność co jemy i możemy doprawiać jak tylko nam się zamarzy. Boczek pieczony to jedno z moich ulubionych mięs. Do tego pajda chleba no najlepiej gdyby to był domowy, dużo musztardy czy ćwikły z chrzanem i czegóż chcieć więcej. Domowe zawsze najlepsze i tyle.


rozwiń i czytaj dalej :
  • 1 kg świeżego boczku bez skóry
  • 6 plastrów salami ( grubej )
  • 3 plastry cebuli
  • sól czosnkowo ziołowa
  • pieprz kolorowy
  • chili
  • majeranek

PRZYGOTOWANIE:

Boczek umyć, osuszyć i oprószyć dość mocno przyprawami. Na płacie boczku rozłożyć plastry salami ( jeśli mamy salami cienką należy użyć więcej plasterków ) i posikane plastry cebuli. Boczek zwinąć w roladę i za pomocą sznurka wędliniarskiego zawiązać aby rolada nam się nie rozwinęła. Z wierzchu posypać roladę solą i majerankiem i odstawić ją na godzinę. Po tym czasie położyć roladę na dnie naczynia żaroodpornego ( użyłam pokrywki ) wysmarowanym masłem. Naczynie z boczkiem wstawić do piekarnika, nastawić temperaturę na 180 stopni i od momentu zgaszenia lampki oznaczającej nagrzanie piekarnika piec boczek przez godzinę. Potem boczek wyjąć, wystudzić, odciąć sznurek wędliniarski i pokroić boczek w plastry.

5 komentarzy:

  1. Bardzo smakowity.Często robię różne rolady z boczku,znaczy się z różnymi farszami.Ja jednak przed zrolowaniem,rozbijam go dobrze tłuczkiem i trochę rozciągam,a częściej nacinam nacinakiem do mięsa.To taki przyrząd z 51 nożykami,a potem stosuję taki mały trick,żeby mi się nadzienie nie rozsypywało podczas krojenia.Posypuję całość suchą żelatyną, a następnie związuję i piekę.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł z tą żelatyną a i nacinacz też przydatny. Może sobie taki kupię, mięsko na pewno jest wtedy delikatniejsze.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. U Ciebie Ewo zawsze smakowicie,aż zazdroszczę rodzince.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.