rozwiń i czytaj przepis :
- Ciasto:
- 2 jajka
- 1 jajko
- 3,5 szk mąki typ 450
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 szk mleka
- 250 g margaryny do pieczenia
- Farsz :
- 400 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
- 200 g pieczarek
- sól
- pieprz
- chili
- 1 łyżeczka bułki tartej
PRZYGOTOWANIE:
Farsz :
Boczek, cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić na
patelnię i podsmażyć. Potem dodać posiekaną natkę i odsączoną kukurydzę
gdy cebula i pieczarki będą miękkie. Doprawić do smaku i dodać bułkę
tartą i wymieszać, bułka wchłonie wszystkie soki z patelni. Farsz
odstawić do przestygnięcia.
Ciasto : Do miski wsypać mąkę, sól i wymieszać. Drożdże w miseczce wymieszać z cukrem, jogurtem i jedną łyżką mąki na konsystencję gęstej śmietany. Do miski z mąką wbić dwa jajka, wlać mieszankę drożdży, mleko i zetrzeć margarynę na tarce. Wszystkie składniki połączyć najlepiej mikserem a potem wyrobić ciasto. Ciasto oprószyć mąką i odstawić do lekkiego podrośnięcia.
Gniazdka : Gdy ciasto się ruszy ponownie je wyrobić, wałkować na placki o grubości kilku milimetrów. Foremką o średnicy 10 cm wycinać kółka a w połowie kółek na środku na przykład szklanką wycinać mniejsze ( będą nam potrzebne okręgi ). Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi posmarować trzecim jajkiem rozmąconym, na każdy krążek położyć okrąg i posmarować go też jajkiem.
W środek nałożyć farsz i zostawić gniazdka do podrośnięcia. Część gniazdek można posypać makiem gdy gniazdka podrosną piec po dwie blachy jednocześnie w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 15-17 minut w zależności od naszego piekarnika. Gotowe gniazdka można polać ketchupem i najlepsze są jeszcze ciepłe.
Ciasto : Do miski wsypać mąkę, sól i wymieszać. Drożdże w miseczce wymieszać z cukrem, jogurtem i jedną łyżką mąki na konsystencję gęstej śmietany. Do miski z mąką wbić dwa jajka, wlać mieszankę drożdży, mleko i zetrzeć margarynę na tarce. Wszystkie składniki połączyć najlepiej mikserem a potem wyrobić ciasto. Ciasto oprószyć mąką i odstawić do lekkiego podrośnięcia.
Gniazdka : Gdy ciasto się ruszy ponownie je wyrobić, wałkować na placki o grubości kilku milimetrów. Foremką o średnicy 10 cm wycinać kółka a w połowie kółek na środku na przykład szklanką wycinać mniejsze ( będą nam potrzebne okręgi ). Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi posmarować trzecim jajkiem rozmąconym, na każdy krążek położyć okrąg i posmarować go też jajkiem.
W środek nałożyć farsz i zostawić gniazdka do podrośnięcia. Część gniazdek można posypać makiem gdy gniazdka podrosną piec po dwie blachy jednocześnie w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 15-17 minut w zależności od naszego piekarnika. Gotowe gniazdka można polać ketchupem i najlepsze są jeszcze ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.