wtorek, 15 kwietnia 2014

Karczek pieczony


rozwiń i czytaj dalej :

  • 1,5 kg karkówki ( bez kości )
  • Marynata :
  • 2 łyżeczki granulowanej cebulki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli zmiękczającej do mięsa
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka musztardy chrzanowej
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu

PRZYGOTOWANIE:
Karczek umyj i osusz. Składniki marynaty umieść w miseczce, wymieszaj dokładnie. Marynatą pokryj mięso i umieść karkówkę w woreczku ( najlepiej ze struną ), zamknij woreczek i włóż go do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia wyłóż mięso do formy i piecz przez 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po upieczeniu wyłóż karczek na talerz i jeśli chcesz spożyć na ciepło to zostaw je na 15 minut, bo jeśli będziesz kroić od razu wszystkie soki uciekną. A tak będzie soczyste i nie będzie suche. Można karczek wystudzić, schłodzić i podawać do pieczywa.


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.