rozwiń i czytaj przepis :
- Farsz :
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 łyżki kukurydzy
- 1 marchewka
- 8 różyczek brokuła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka kaszy manny
- kilka łyżek oleju
- sól pieprz
- curry
- Ciasto :
- 2,5 szk mąki pszennej typ 450
- 1 łyżka curry
- ok. 1 szk gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Farsz :
Marchew i cebulę obrać, umyć i pokroić w kosteczkę razem z różyczkami
brokuła i papryką. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, i wrzucić umytą,
osuszoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Chwilę smażyć i dodać
pozostałe składniki, dodać przyprawy i smażyć prawie do miękkości. Na
koniec ewentualnie doprawić, dodać natkę i wsypać kaszę mannę, farsz
wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Ciasto : Mąkę przesiać do miski, dodać curry i sól i wymieszać po czym wlać wodę i olej i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto wałkować na cienkie placki, za pomocą foremki lub innego naczynia wycinać kółka o średnicy 10 cm ( może być inna ), nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi. Układać je na ściereczce i przykryć aby nie wysychały. Zagotować wodę w garnku z odrobiną soli i wrzucać pierogi, gotować kilka minut od wypłynięcia. Ugotowane pierogi można podać okraszone z ulubioną surówką.
Ciasto : Mąkę przesiać do miski, dodać curry i sól i wymieszać po czym wlać wodę i olej i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto wałkować na cienkie placki, za pomocą foremki lub innego naczynia wycinać kółka o średnicy 10 cm ( może być inna ), nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi. Układać je na ściereczce i przykryć aby nie wysychały. Zagotować wodę w garnku z odrobiną soli i wrzucać pierogi, gotować kilka minut od wypłynięcia. Ugotowane pierogi można podać okraszone z ulubioną surówką.
Fajne nadzienie, takie zupełnie coś innego.
OdpowiedzUsuńTak, lubię kombinować z farszami :)
Usuń