rozwiń i czytaj dalej :
CIASTO :
350 g mąki
3 jajka
2 szczypty soli
2 łyżki oleju
2 łyżki mleka
FARSZ :
200 g pieczonej piersi z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
50 g cukinii
1 garść szpinaku
sól
pieprz kolorowy
kilka łyżek oleju
FARSZ :
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w drobną kosteczkę pierś z kurczaka, paprykę i posiekany szpinak oraz startą na drobnych oczkach cukinię.
Wszystko chwilę smażyć i doprawić solą i pieprzem a potem farsz schłodzić.
CIASTO :
Z mąki, jajek i pozostałych składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto cienko wałkować ( najlepiej jak ma się maszynkę do makaronu ale ja musiałam użyć po prostu wałka ).
Jeden płat ciasta rozłożyć na tacy do robienia ravioli, zrobić lekkie wgłębienia i w każe kłaść małe porcje farszu.
Rozmąconym jajkiem posmarować miejsca złączeń i położyć drugi płat ciasta.
Następnie za pomocą wałka do ciasta wałkować po tacy do ravioli do momentu aż będziemy mieli każde ravioli odcięte.
Nadmiar ciasta zdjąć i delikatnie wyjąć każde ravioli z tacy po czym ułożyć na talerzu wypukłą częścią do góry.
Ravioli gotować we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
Ravioli można podać polane masłem lub z czerwonych barszczem.
Pysznie wyglądają...ja też mam taki przyrząd...i jest super..
OdpowiedzUsuńDziękuję, były pyszne. A urządzenie super :)
UsuńGdzie można kupić takie urządzono do lepienia ravioli
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję za odpowiedź
Coś takiego jest z Tupperware :)
Usuń