rozwiń i czytaj przepis :
12 ciastek z czekoladą Hit
500 g serka waniliowego do sernika ( w wiaderku )
1 jogurt naturalny ( 375 g )
2 budynie waniliowe
1/2 szk cukru
5 jajek ( M )
3 łyżeczki herbaty matcha Skworcu
1/3 świeżego ananasa
1 łyżka mąki
Polewa :
75 g czekolady mlecznej
1 łyżka masła
1 czubata łyżka kakao
2 łyżki mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka płatków migdałowych
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem i rozłożyć ciastka.
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka przełożyć do miski, dodać cukier i utrzeć mikserem.
Potem dodać jogurt i ser oraz budynie i wymieszać aby nie było grudek.
Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i wymieszać.
Następnie masę podzielić na dwie części i do jednej dodać herbatę i ponownie wymieszać aż herbata połączy się z masą.
Tortownicę napełnić masą wlewając masę na przemian, część zielonej, część jasnej i ponownie zielonej a potem resztę jasnej.
Ananasa obrać ze skóry, usunąć rdzeń i pokroić go w kostkę a potem obtoczyć w mące i rozłożyć po masie serowej.
Na dno nagrzanego do 180 stopni piekarnika wstawić blachę z wodą a na drugi stopień od dołu kratkę.
Na kratce ustawić formę z masą serową i piec sernik 30 minut.
Potem temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec kolejne 30 minut.
Upieczony sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach a potem sernik wstawić na kilka godzin do lodówki.
Gdy sernik jest schłodzony w kąpieli wodnej zrobić polewę podgrzewając składniki i polać sernik polewą.
Na koniec posypać płatkami migdałowymi.
pysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńMuszę sobie w końcu taką herbatę kupić, bo mnie intryguje :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda Twój sernik :)
Bardzo dziękuję. Ja osobiście tej herbaty nie widziałam w sklepach ale w internecie mozna kupic.
OdpowiedzUsuń