Biszkopt :
2 jajka
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru
2 szczypty proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Pianka :
4 łyżki jogurtu greckiego
1 galaretka truskawkowa
sok z jednej puszki ananasa
woda ( dopełnić do soku do pojemności 400 ml )
Dodatkowo :
1 puszka ananasa ( plastry )
3 słoiki o pojemności 300 - 350 ml posmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Do wysokiego naczynia wbić jajka, dodać oba cukry i ubić na puch, dodać olej i przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wymieszać.
Ciasto rozdzielić do słoików i wstawić je do piekarnika na 15 - 20 minut w zależności od piekarnika.
Słoiki z upieczonymi biszkopcikami wystudzić.
Gdy ostygną oczyścić ścianki słoików powyżej biszkoptów.
Gdy biszkopty się piekły odlać do rondelka sok z ananasa, dopełnić wodę do 400 ml i zagotować.
Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Ananasy pokroić na mniejsze kawałki.
Do jogurtu greckiego wlać połowę tężejącej galaretki, wymieszać i połowę masy wyłożyć na biszkopt w słoikach.
Ananasy podzielić na 2 części, jedną wyłożyć równo na 3 słoiki, zakryć resztą masy jogurtowej i wstawić na chwilę do lodówki.
Gdy stężeje masa wyłożyć resztę ananasa i zalać odłożoną tężejącą galaretką.
Deser ponownie na chwilę schować do lodówki a potem zajadać prosto ze słoiczka.
świetny pomysł, z chęcią zjadłabym taki:)
OdpowiedzUsuń