wtorek, 6 stycznia 2015

Misiowe ciasteczka

                              Ciasteczka misie upiekłam dla młodszego syna. Przed Świętami miał klasową Wigilię to była też okazja do poczęstowania kolegów i koleżanki bo Kamilek w Wigilię właśnie ma urodziny. Ale takie ciasteczka mogą być też jadalnym prezentem, wystarczy ładnie zapakować w dekoracyjny słoik czy pudełeczko i mamy super prezent. Teraz kulinarne prezenty są coraz modniejsze, więc myślę że osoba obdarowana będzie zadowolona a jeszcze jak taka osoba jest łasuchem to na bank ją zadowolimy.



CIASTO JASNE:
350 g mąki tortowej
1 jajko
150 g margaryny do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego

CIASTO CIEMNE :
2 łyżki kakao
325 g mąki tortowej
1 jajko
150 g margaryny do pieczenia
4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany

LUKIER :
cukier puder
kakao
słodka śmietanka 18 %

W dwóch miskach umieścić składniki na ciasto jasne i ciemne ( margarynę najlepiej zetrzeć na tarce ).
Połączyć składniki najpierw w jednej misce potem w drugiej.
Wyjąć na blat ciasto z jednej miski, szybko zagnieść je, uformować w kulę, lekko spłaszczyć i włożyć do woreczka foliowego a potem do lodówki na 30 minut.
Tak samo przygotować ciasto drugie.
Gdy ciasta się schłodzą podsypując mąką wałkować każdy kolor oddzielnie na cienkie placki, za pomocą foremek w kształcie kółek o dwóch rozmiarach wycinać kółka.
Na jednego misia będą potrzebne 2 małe kółeczka i jedno większe.
Na dolnej części dużego np. jasnego kółka położyć kółko ciemne a drugie ciemne przeciąć na pół i podłożyć pod kółko duże na górze tworząc uszka misia.
Lekko docisnąć aby się przykleiły.
I tak wycinać i formować misie, można zamienić kolory, wtedy uzyskamy dwa rodzaje ciasteczek.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Upieczone wystudzić.
W dwóch miseczkach zrobić dwa kolory lukru, w jednej jasny z cukru pudru i odrobiny śmietanki a drugi z dodatkiem kakao.
Lukrem zrobić misiom oczka i buźki.
Zostawić ciasteczka do zastygnięcia lukru. 

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.