poniedziałek, 2 marca 2015

Karczek gotowany

                                A dziś polecam Wam coś do chleba. Wiadomo, że w sklepach nie zawsze można kupić dobrą wędlinę. Tu wiem co jem. Mięsko jest łatwe do przygotowania. Gdy jest gotowe to idealnie nadaje się do pieczywa.



1 kg karkówki bez kości
ZALEWA :
2,5 l wody
sól do smaku
1 łyżeczka kolorowego ziarnistego pieprzu
4 papryczki pepperoni
3 łyżki chrzanu ( czubate ) kieleckiego
3 łyżki musztardy delikatesowej ( czubate ) kieleckiej
2 łyżki majonezu ( czubate ) kieleckiego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego

Do garnka wlać wodę.
Dodać składniki zalewy i zagotować.
Zalewę przestudzić i włożyć do niej umyty karczek.
Zalewę z mięsem zagotować, gotować 5 minut i zostawić pod przykryciem do wystudzenia.
Gdy zalewa wystygnie ponownie zagotować wszystko i gotować kolejne 5 minut.
Ponownie zostawić mięso w zalewie i wystudzić.
Karczek wyjąć potem z zalewy na talerz, schłodzić w lodówce i podawać zamiast wędlin do pieczywa.


Już dziś nowa gazetka i super promocje, nie zapomnijcie zajrzeć :)


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.