Przepis bierze udział w konkursie
LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
500 g makaronu rurki
1/2 dużej czerwonej papryki
1 brokuł
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasoli
1 pęczek natki pietruszki
1 cebula
2 duże ćwiartki z kurczaka
2 łyżki przyprawy kuchni meksykańskiej
sól do smaku
pieprz cayenne do smaku
pieprz kolorowy do smaku
350 ml słodkiej śmietany 18 %
4 duże jajka
3 łyżki oleju
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzić.
Brokuła podzielić na różyczki a paprykę pokroić w paseczki i zblanszować we wrzątku z odrobiną soli i cukru, odcedzić.
Ćwiartki z kurczaka umyć, wytrybować i pozyskane mięso pokroić w kostkę, cebulę pokroić w półplasterki a potem jeszcze na pół.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć, dodać cebulę oraz przyprawę meksykańską i jeszcze chwilę smażyć.
Usmażone lekko przestudzić.
Ser pokroić w kostkę a natkę posiekać a kukurydzę i fasolę odcedzić ( fasolę przepłukać ).
Jajka wybić do wysokiego naczynia, dodać śmietanę i przyprawy i wymieszać.
Gdy już jest wszystko gotowe wyłożyć makaron do większej miski, do makaronu wrzucić wszystkie przygotowane składniki ( trochę sera odłożyć ).
Wlać mieszankę śmietany i jajek i wszystko wymieszać.
Dowolną blaszkę lub naczynie do zapiekania cienko posmarować olejem i wyłożyć do naczynia zawartość miski.
Na wierzchu posypać odłożonym serem.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 40 minut w zależności od piekarnika.
Przed podaniem udekorować świeżą natką i podawać na gorąco.
Oprócz przepisu zostawiam Wam gazetkę z promocjami ważną już od jutra, zapraszam do przeglądania
Bardzo apetyczna i kolorowa!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń