Babkę podałam na ślicznym talerzyku od Porcelana Bogucice
Zajączki :
2 duże wiejskie jajka
2 łyżki maki tortowej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
odrobina zielonego barwnika spożywczego w proszku
2 łyżki oleju rzepakowego
Ciasto makowe :
4 duże wiejskie jajka
4 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki suchego maku
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szk oleju rzepakowego
1/2 szk cukru
2 łyżki cukru waniliowego
Dodatkowo :
cukier puder do posypania babki
ZAJĄCZKI
Jajka wbić do miski robota, dodać cukier i ubijać aż będą puszyste.
Następnie dodać olej, chwile ubijać i dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i barwnikiem.
Wymieszać ciasto i wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozsmarować ciasto na papierze i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 -12 minut.
Upieczone ciasto wystudzić i foremką w kształcie zajączka wyciąć biszkopciki.
Układać je jeden na drugim i potem cały rząd ustawić w keksówce o wymiarach 11 x 25 cm ( mierząc górne krawędzie ) wyłożonej papierem do pieczenia.
CIASTO MAKOWE
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno.
W trakcie ubijania dodać oba cukry.
Gdy piana będzie sztywna dodawać żółtka i nadal ubijać, potem wlać olej i chwilę mieszać na najwyższych obrotach.
Następnie wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i makiem i porcjami wsypywać do masy jajecznej ale mieszać na wolnych obrotach.
Gotowe ciasto wyłożyć do keksówki na zajączki.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 40-45 minut.
Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem i zostawić do wystudzenia.
Kliknij w gazetkę i zobacz jakie super promocje czekają na Ciebie w Lidlu.
Kliknij w gazetkę i zobacz jakie super promocje czekają na Ciebie w Lidlu.
Świetnie wygląda z tym zieloniutkim zajączkiem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. W domu mieli ubaw bo nie mogli dojść do tego jak to zrobiłam, hi, hi :)
Usuń