2 kg karkówki ( bez kości )
Marynata :
40 g przyprawy Rozkoszna ( czosnek, pieprz czarny, seler, pietruszka, sól, cukier )
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 łyżeczki soli ziołowej
Karkówkę umyć i osuszyć.
Przyprawy wymieszać i ta mieszanką natrzeć całe mięso.
Ułożyć je w dowolnym naczyniu, zakryć i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie mięso wyłożyć na kratkę z wyposażenia kuchenki, pod spód wsunąć blachę z wlaną wodą.
Karkówkę piec 5 godzin w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Upieczoną karkówkę wystudzić, wstawić do lodówki i podawać na zimno na przykład do pieczywa.
Jak zwykle zostawiam Was z gazetkami, wystarczy na nią kliknąć i przekonasz się jakie promocje na Ciebie czekają
Dziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuń