600 g łopatki wieprzowej
400 g dyni
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 jajka
5 łyżek bułki tartej
1/3 szk wody
sól morska z ziołami
czerwona czubrica
pieprz czarny
boczek wędzony ( tyle pasków aby wyłożyć foremkę )
Mięso zmielić w maszynce do mięsa na grubym sicie.
Dynię po obraniu także zmielić.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
Składniki te umieścić w misce, dodać pozostałe składniki i przyprawy i wymieszać masę.
Foremkę keksową wyłożyć plastrami wędzonego boczku a następnie wyłożyć w środek masę mięsną.
Wyrównać powierzchnię i na górze rozłożyć też plasterki boczku.
Pieczeń piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez godzinę.
Po upieczeniu pieczeń zostawić w foremce do wystudzenia.
Pieczeń przechowywać w lodówce i podawać zamiast wędlin do pieczywa.
Nie zapomnijcie już dziś zajrzeć do nowej gazetki z promocjami, które znajdziecie już 9 marca w Lidlu
jaka kolorowa - pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuń