Zaczyn :
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1/2 szk letniej wody
Ciasto :
450 ml letniej wody
1/4 szk oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli ( czubata )
100 g słonecznika
Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier, mąkę i wodę i wymieszać dokładnie zaczyn.
Zakryć ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy podrośnie wsypać obie mąki wymieszane z solą, wlać wodę i olej oraz wsypać słonecznik.
Drewnianą łyżką połączyć składniki apotem wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zakryć ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić przez chwilę i umieścić łączeniem do dołu w garnku ceramicznym wysmarowanym olejem i wysypanym mąką.
Wierzch oprószyć mąką i ponownie zakryć ściereczką a potem zostawi znowu aby ciasto wyrosło.
Chleb piec najpierw 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni a potem 35 w temperaturze 200 stopni.
Jeśli jeszcze nie byliście w Kaufland to szybko zajrzyjcie do gazetki aktualnej od wczoraj i wyruszcie na zakupy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.