6 średnich jabłek
6 łyżeczek rodzynek
1,5 szk mąki pszennej typ 500
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego
1/2 szk cukru
0,3 g szafranu
3 duże jajka
1/3 szk oleju
1/4 szk oranżady ( może być woda gazowana )
cukier puder
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne za pomocą specjalnego nożyka robiąc troszkę większy otwór.
W każdy włożyć rodzynki.
Do miski robota wbić jajka, dodać oba cukry i miksować kilka minut.
Następnie dodać szafran, olej i oranżadę i wymieszać.
Na koniec dodawać porcjami mąkę zmieszaną i przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wymieszać i wylać do formy ( u mnie silikonowa z ceramicznym spodem ) o średnicy 23 cm wysmarowanej margaryną.
W ciasto wetknąć jabłka, najpierw na środek a potem dookoła.
Ciasto piec około 50-55 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
cudowny pomysł!
OdpowiedzUsuńfajnie to wyszło na zdjęciu;
OdpowiedzUsuńhttp://magicznakuchnia.blox.pl
Wspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuń