1,2 kg łopatki wieprzowej
Marynata :
2 łyżeczki soli morskiej z ziołami
2 łyżeczki przyprawy Gajowego
1 łyżeczka czerwonej czubricy
1 łyżeczka wędzonej papryki
3 łyżki oleju
Łopatkę umyć i osuszyć.
Składniki marynaty wymieszać i dokładnie natrzeć nią mięso z każdej strony.
Mięso włożyć do garnka, skropić olejem, przykryć pokrywką i schować do lodówki na 12 godzin.
Potem garnek bez przykrycia wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i piec łopatkę przez około 1,2 - 1,3 godziny.
Po upieczeniu mięso zostawić by odpoczęło, potem wystudzić i podawać do pieczywa zamiast sklepowych wędlin.
A teraz zajrzyjcie do gazetki z mega promocjami
pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mięsko :) szczególnie dobrze doprawione :)
Takie domowe najlepsze :)
Usuń