500 g mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol
500 g mąki gryczanej Kłos-Pol
100 g łuskanego słonecznika Kłos-Pol
600 ml letniej wody
1/3 szk aktywnego zakwasu
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli ( czubata )
4 łyżki oleju rzepakowego
Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier i mieszać aż drożdże będę płynne.
Następnie z wodą wymieszać zakwas i olej oraz sól, wlać do drożdży i wymieszać.
Potem wsypać obie mąki i ziarna słonecznika i wyrobić ciasto.
Miskę zakryć ściereczką i zostawić ciasto do podrośnięcia.
Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić przez chwilkę i na oprószonej mąką desce uformować bochenek i oprószyć mąką,
Zostawić do lekkiego podrośnięcia.
Większe naczynie żaroodporne ( u mnie owalne ) wysmarować olejem i wysypać mąką.
Wstawić naczynie razem z pokrywką do piekarnika, nastawić temperaturę 220 stopni i zagrzać naczynie.
Gdy lampka kontrolna zgaśnie do naczynia delikatnie przełożyć ciasto i zakryć pokrywką.
Chleb piec pod przykryciem 15 minut, potem ostrożnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 45 minut ale już w temperaturze 200 stopni.
Upieczony chleb wyjąc na kratkę i wystudzić.
Podawać najlepiej z samym masłem, bo taki jest najsmaczniejszy.
Nie zapomnijcie zajrzeć do nowej gazetki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.