piątek, 17 kwietnia 2015

Zapiekany ryż z jabłkami pod śmietanową pierzynką

                           Ryż zapiekany z jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Co prawda moja mam nie robiła na wierzchu pierzynki tylko polewała słodką śmietaną ryż ale i tak smakiem bardzo przypomina mi te chwilę kiedy byłam mała dziewczynką. Dziś to ja robię ryż zapiekany swoim chłopakom. Można to danie podać na obiad ale są tacy co jedzą je na deser. Kwestia gustu. jedno jednak jest pewne, że taki ryż jest smaczny.




Ryż :
400 g ryżu 
1,5 l mleka
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli

Jabłka :
10 jabłek
3 łyżki masła
7 łyżek syropu trzcinowego
1 łyżka cynamonu

Pianka :
1 śmietana 12 % gęsta ( 400 g )
1 szk słodkiej śmietanki 18 %
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru ( lub do smaku )

W garnku zagotować mleko z masłem i solą.
Wsypać ryż i bardzo często mieszając gotować około 15-20 minut w zależności od ryżu. do wchłonięcia mleka.
Zakryć garnek pokrywką i odstawić.
W szerokim rondlu roztopić masło.
Jabłka obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do masła i prażyć 5 minut.
Dodać syrop i cynamon i wymieszać.
Zdjąć z ognia.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i na dno wyłożyć połowę ryżu.
Na ryż wyłożyć jabłka i znowu wyłożyć resztę ryżu.
Obie śmietany dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i wylać na ryż.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem ( bez termoobiegu do 200 ) i zapiekać przez 30 minut.
Podawać na gorąco.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.