Ryż :
400 g ryżu
1,5 l mleka
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli
Jabłka :
10 jabłek
3 łyżki masła
7 łyżek syropu trzcinowego
1 łyżka cynamonu
Pianka :
1 śmietana 12 % gęsta ( 400 g )
1 szk słodkiej śmietanki 18 %
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru ( lub do smaku )
W garnku zagotować mleko z masłem i solą.
Wsypać ryż i bardzo często mieszając gotować około 15-20 minut w zależności od ryżu. do wchłonięcia mleka.
Zakryć garnek pokrywką i odstawić.
W szerokim rondlu roztopić masło.
Jabłka obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do masła i prażyć 5 minut.
Dodać syrop i cynamon i wymieszać.
Zdjąć z ognia.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i na dno wyłożyć połowę ryżu.
Na ryż wyłożyć jabłka i znowu wyłożyć resztę ryżu.
Obie śmietany dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i wylać na ryż.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem ( bez termoobiegu do 200 ) i zapiekać przez 30 minut.
Podawać na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.