A ciacho i Porcelana Bogucice to zgrany duet, prawda ?
BISZKOPT :
5 jajek ( M )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szk cukru
4 łyżki cukru fiołkowo - waniliowego
1 garść płatków fiołka
MASA :
750 ml mleka 3/2
6 łyżek cukru fiołkowo - waniliowego
3 łyżki mąki pszennej typ 500
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
400 g miękkiego masła lub margaryny
odrobina fioletowego barwnika spożywczego
DODATKOWO :
2 galaretki jagodowe lub owoce leśne
800 ml przegotowanej gorącej wody
cukier fiołkowo - waniliowy
BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z cukrem i cukrem fiołkowo - waniliowym.
Następnie dodawać po jednym żółtku i gdy piana połączy się z żółtkami dodawać małymi porcjami obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
I tu należy zmniejszyć obroty do minimum.
Na koniec wsypać płatki fiołka i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 23 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec biszkopt w temperaturze 160 stopni przez 35 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić i przeciąć na dwa placki ( u mnie dół znacząco grubszy ).
MASA :
Do garnka wlać część mleka i zagotować.
W pozostałym mleku wymieszać wszystkie pozostałe składniki i do gotującego się mleka wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować aż masa zgęstnieje.
Garnek zakryć folią spożywczą i budyń wystudzić.
Gdy wystygnie w misce utrzeć masło i nadal ucierając dodawać porcje budyniu.
Mieszać aż wszystko się połączy.
GALARETKA :
Galaretki rozpuścić w gorącej i przegotowanej wodzie i wystudzić.
Wstawić do lodówki aby się lekko ścięła.
Jednak powinna być jeszcze płynna.
PRZEŁOŻENIE :
Grubszy placek włożyć do blaszki, w którym biszkopt się piekł i wcześniej włożyć z powrotem papier ( dzięki papierowi ciasto będzie nam łatwiej wyjąć ).
Biszkopt nasączyć ulubionym płynem ( np. woda z sokiem z cytryny ).
Na biszkopt wyłożyć część masy a potem zakryć drugim plackiem.
Znowu wyłożyć masę ale już nie równać powierzchni ale robiąc nierówności ( najlepiej użyć łyżki ).
Na masę wyłożyć tężejącą galaretkę, najpierw we wgłębienia a potem już wylać resztę ale robić to delikatnie.
Blaszkę wstawić do lodówki aby galaretka się ścięła.
Najlepiej niech ciasto się chłodzi całą noc.
Przed podaniem pokroić ciasto w kostkę i posypać cukrem fiołkowo - waniliowym.
I tradycyjnie gazetka z promocjami dla Was
rewelacyjnie wygląda ciasto:) piękny kolor:)
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne i na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, tak jest pyszne. Polecam :)
OdpowiedzUsuń