poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Zrolowana karkóweczka

                        Dziś zapraszam was na karkówkę zrolowaną, czyli smaczne roladki na obiad. Przepis jest dość stary jeszcze sprzed założenia bloga. Co jakiś czas będę umieszczać przepisy, które miałam wcześniej, ale takie które warto Wam zaprezentować.



3 kotlety z karkówki ( po 150 g )
sól zmiękczająca do mięsa
Nadzienie :
200 g pieczarek,
1 mała cebula,
2 łyżki kaparów w zalewie,
1 mała czerwona papryka,
1 łyżka kaszy manny,
3 łyżki oleju ryżowego,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
papryka ostra do smaku,

Kotlety z karkówki umyć i osuszyć.
Każdy z nich oprószyć solą zmiękczającą i odstawić na 20 minut.
W międzyczasie przygotować farsz : na patelni rozgrzać olej ryżowy, wrzucić pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę i paprykę i podsmażyć.
Dodać kaszę mannę i kapary odsączone z zalewy, doprawić do smaku i wymieszać.
Po upływie 20 minut rozbić tłuczkiem do mięsa karkówkę na płaty.
Na każdy z nich nałożyć po 1/3 farszu, zwinąć w roladki.
Każdą roladkę zawinąć szczelnie w folię spożywczą i zawiązać końce.
Włożyć je do garnka, zalać zimną wodą i gotować od zagotowania wody 35 minut.
Po ugotowaniu i zdjęciu z nich folii można podsmażyć na złoty kolor ( ja tak zrobiłam ).
Roladki podawać np. z frytkami i surówką z kapusty pekińskiej.

A juz dziś nowa gazetka i nowe promocje, zajrzyjcie koniecznie




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.