500 g mąki pszennej typ 500
1 szk płatków jaglanych
300 g swojskiej kiełbasy
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1/4 szk oleju rzepakowego
300 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
Do miski wkruszyć drożdże, dodać trochę wody, cukier i łyżkę mąki i wymieszać.
Zostawić do wyrośnięcia zaczynu.
Potem wlać resztę wody dodać mąkę wymieszaną z solą i płatkami jaglanymi oraz pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę.
Na koniec wlać olej i wymieszać ciasto.
Wyłożyć je na blat lub stolnicę i dobrze wyrobić ciasto.
Przełożyć je do miski oprószonej mąką, oprószyć górę i zostawić do wyrośnięcia.
Podłużną foremkę keskową o wymiarach 12 x 30 cm wysypać mąką i przełożyć wyrośnięte i ponownie wyrobione ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia a gdy wyrośnie można lekko naciąć na górze.
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec chleb 45 - 50 minut.
Upieczony wystudzić na kratce i podawać z masłem oraz np. pomidorem.
Zapraszam do lektury czyli gazetek z promocjami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.