SPÓD :
150 g margaryny do pieczenia
2 łyżki kakao
250 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
4 łyżki cukru
( dodatkowo 2 łyżki bułki tartej )
MASA SEROWA :
1 kg serka waniliowego do serników
5 wiejskich jajek
4 łyżki cukru
2 łyżki syropu trzcinowego
1 szk naturalnego jogurtu
2 budynie waniliowe ( po 35 g )
1 szczypta soli
60 g gorzkiej czekolady
LUKIER :
1 szk cukru pudru
1 łyżka śmietany
40 g gorzkiej czekolady
SPÓD :
Składniki na spód umieścić w misce i połączyć składniki mikserem.
Potem wyjąć ciasto na blat, zagnieść je i wylepić ciastem formę o wymiarach 21 x 25 cm ( mierząc dno blaszki ) wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch posypać bułką tartą.
MASA SEROWA :
Białka oddzielić od żółtek.
Do żółtek wsypać cukier, dodać syrop trzcinowy i ubić na puszystą masę.
Następnie dodać jogurt a potem serek i budyń.
Na koniec ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli.
Do masy serowej dać trochę piany, delikatnie wymieszać, następnie dodać resztę piany i zetrzeć na tarce czekoladę.
Masę serową wymieszać i wylać na spód.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec sernik około 70 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Zimny wstawić do lodówki na kilka godzin.
Śmietanę utrzeć z cukrem pudrem i polać lukrem sernik.
Na koniec na sernik zetrzeć na tarce czekoladę.
I zapraszam Was do zajrzenia do gazetek, wystarczy kliknąć w fotkę i przekonać się co ciekawego znajdziecie.
Sernik wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńDzięki Alu :)
UsuńCiasto smakowicie sie prezentuje,mam pytanie czym mozna zastapic syrop trzcinowy lub czy mozna z niego zrezygnowac, a klonowy moze byc??, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję.l Co do pytania o syrop to śmiało można go zastąpić klonowym lub go pominąć :)
Usuń