niedziela, 17 maja 2015

Sernik z czekoladową nutą

                                 Dziś proponuję Wam sernik z czekoladą na grubym cieście. Nietypowy ale smaczny bo przecież serniki to jedne z lepszych ciast. Nie muszą być tylko tradycyjne, można śmiało poszaleć i pokombinować a efekt końcowy miło nas zaskoczy. Moja wersja sernika jest prosta w przygotowaniu i na pewno się uda nawet tym, którzy z pieczeniem są na bakier.




SPÓD :
150 g margaryny do pieczenia
2 łyżki kakao
250 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
4 łyżki cukru
( dodatkowo 2 łyżki bułki tartej )

MASA SEROWA :
1 kg serka waniliowego do serników
5 wiejskich jajek
4 łyżki cukru
2 łyżki syropu trzcinowego
1 szk naturalnego jogurtu
2 budynie waniliowe ( po 35 g )
1 szczypta soli
60 g gorzkiej czekolady

LUKIER :
1 szk cukru pudru
1 łyżka śmietany
40 g gorzkiej czekolady

SPÓD :
Składniki na spód umieścić w misce i połączyć składniki mikserem.
Potem wyjąć ciasto na blat, zagnieść je i wylepić ciastem formę o wymiarach 21 x 25 cm ( mierząc dno blaszki ) wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch posypać bułką tartą.

MASA SEROWA :
Białka oddzielić od żółtek.
Do żółtek wsypać cukier, dodać syrop trzcinowy i ubić na puszystą masę.
Następnie dodać jogurt a potem serek i budyń.
Na koniec ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli.
Do masy serowej dać trochę piany, delikatnie wymieszać, następnie dodać resztę piany i zetrzeć na tarce czekoladę.
Masę serową wymieszać i wylać na spód.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec sernik około 70 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Zimny wstawić do lodówki na kilka godzin.

Śmietanę utrzeć z cukrem pudrem i polać lukrem sernik.
Na koniec na sernik zetrzeć na tarce czekoladę.

I zapraszam Was do zajrzenia do gazetek, wystarczy kliknąć w fotkę i przekonać się co ciekawego znajdziecie.



4 komentarze:

  1. Ciasto smakowicie sie prezentuje,mam pytanie czym mozna zastapic syrop trzcinowy lub czy mozna z niego zrezygnowac, a klonowy moze byc??, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję.l Co do pytania o syrop to śmiało można go zastąpić klonowym lub go pominąć :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.