FARSZ :
600 g ziemniaków ( waga po obraniu )
250 g kiszonej kapusty
300 g wędzonego boczku
1 cebula
sól do smaku
pieprz do smaku
CIASTO :
ok. 2,5 szk gorącej wody
6 szk mąki pszennej typ 500 ( koszalińska )
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
FARSZ :
Ziemniaki i kapustę ugotować w osobnych garnkach.
Letnie ziemniaki ubić dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub zmielić w maszynce.
Kapustę odcedzić i drobno pokroić.
Boczek pokroić w kostkę, cebulę także i podsmażyć na patelni.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać przyprawy i wymieszać farsz.
CIASTO :
Do miski przesiać mąkę razem z solą, wlać olej i wodę i połączyć składniki.
Potem zagnieść ciasto na blacie lub stolnicy.
Porcje ciasta wałkować na cienkie placki i wycinać kółka szklanką lub foremką.
Na środek każdego kółka kłaść porcje farszu, zlepiać pierogi i układać je na ściereczce przykrywając drugą aby nie wysychały.
Po zlepieniu pierogów gotować je w dużej ilości lekko osolonej wody.
Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać z surówką, można okrasić smażoną cebulką lub skwareczkami.
Dziś porcja inspiracji na zbliżający się dzień dziecka i dzień matki.
Koniecznie sprawdźcie, może na coś się skusicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.