Kostka miętowa podana na Porcelanie Bogucice Ametyst Gold
BISZKOPT :
4 jajka ( M )
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka kakao ( czubata )
2 łyżki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska )
1/3 szk cukru
MASA MIĘTOWA :
200 g miętowych landrynek
1/4 szk wody
1 budyń waniliowy
150 g miękkiego masła
2 łyżki cukru
350 ml mleka 3,2 %
PIANKA :
250 ml śmietany kremówki
1 galaretka agrestowa
3/4 szk gorącej przegotowanej wody
3 łyżki cukru
DODATKOWO ;
50 g mlecznej czekolady
BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubijać je na sztywną pianę.
Gdy jest prawie ubita dodawać cukier i cukier waniliowy i ubijać nadal aż piana będzie sztywna.
Na najmniejszych obrotach wmieszać w pianę żółtka ale po jednym.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao a potem dodać wanilię i wymieszać.
Do masy jajecznej dodawać porcjami mieszankę suchych składników i delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę.
Biszkopt piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Po upieczeniu wystudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
MASA MIĘTOWA :
Do rondelka wlać 1/4 szk wody i wrzucić landrynki.
Podgrzewać na małym ogniu i mieszając rozpuścić je.
W drugim garnku zagotować połowę mleka a w drugiej połowie wymieszać budyń z cukrem.
Do gotującego się mleka wlać budyń i uzyskany syrop miętowy i energicznie mieszając gotować chwilę do zgęstnienia budyniu.
Zakryć garnek i budyń wystudzić.
Gdy będzie zimny miękkie masło utrzeć i nadal ucierając dodawać do masła porcje budyniu.
Utrzeć na masę i wyłożyć ją na biszkopt.
Wyrównać powierzchnię ale można do tego celu użyć ząbkowanej szpatułki.
Ciasto odstawić do lodówki i przygotować piankę.
PIANKA :
Galaretkę rozpuścić w gorącej i przegotowanej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.
Zimną śmietanę ubić, dodać cukier i ubijać na sztywno.
Następnie porcjami dodawać tężejącą ale jeszcze płynną galaretkę i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną piankę wyłożyć na masie miętowej ale można to zrobić nierówno i na sam koniec na piankę zetrzeć czekoladę.
Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem kroić najlepiej w kostkę.
I na koniec gazetki do przejrzenia i potem zapraszam na zakupy
Wygląda cudownie. Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńDziękuje, koniecznie musisz zrobić, bo jest pycha :)
UsuńWygląda przepysznie :))
OdpowiedzUsuńDzięki Agatko, nie tylko wygląda ale i jest pyszne :)
UsuńBardzo ciekawa ta masa z landrynkami :)
OdpowiedzUsuńTak ciekawa, troszkę czasu trzeba aby się landrynki rozpuściły ale warto zaczekać :)
Usuń