sobota, 16 maja 2015

Miętowa kostka

                  Na blogu Sylwii z bloga Ostra na słodko zobaczyłam to ciacho. Bardzo byłam ciekawa smaku tego ciasta więc upiekłam na weekend. Troszkę zmieniłam tu i ówdzie i muszę przyznać, że ciacho jest pyszne. Lekko orzeźwiające dzięki miętowym landrynkom. Na początku myślałam, że landrynki się nie rozpuszczą ale myliłam się. Tak jak Sylwia zapewniła rozpuszczą się i tak się stało choć troszkę czasu potrzebowały. Więc jeśli jeszcze tego ciacha nie piekliście to spróbujcie bo warto.

Kostka miętowa podana na Porcelanie Bogucice Ametyst Gold


BISZKOPT :
4 jajka ( M )
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka kakao ( czubata )
2 łyżki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska )
1/3 szk cukru

MASA MIĘTOWA :
200 g miętowych landrynek
1/4 szk wody
1 budyń waniliowy
150 g miękkiego masła
2 łyżki cukru
350 ml mleka 3,2 %

PIANKA :
250 ml śmietany kremówki
1 galaretka agrestowa
3/4 szk gorącej przegotowanej wody
3 łyżki cukru

DODATKOWO ;
50 g mlecznej czekolady

BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubijać je na sztywną pianę.
Gdy jest prawie ubita dodawać cukier i cukier waniliowy i ubijać nadal aż piana będzie sztywna.
Na najmniejszych obrotach wmieszać w pianę żółtka ale po jednym.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao a potem dodać wanilię i wymieszać.
Do masy jajecznej dodawać porcjami mieszankę suchych składników i delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę.
Biszkopt piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Po upieczeniu wystudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.

MASA MIĘTOWA :
Do rondelka wlać 1/4 szk wody i wrzucić landrynki.
Podgrzewać na małym ogniu i mieszając rozpuścić je.
W drugim garnku zagotować połowę mleka a w drugiej połowie wymieszać budyń z cukrem.
Do gotującego się mleka wlać budyń i uzyskany syrop miętowy i energicznie mieszając gotować chwilę do zgęstnienia budyniu.
Zakryć garnek i budyń wystudzić.
Gdy będzie zimny miękkie masło utrzeć i nadal ucierając dodawać do masła porcje budyniu.
Utrzeć na masę i wyłożyć ją na biszkopt.
Wyrównać powierzchnię ale można do tego celu użyć ząbkowanej szpatułki.
Ciasto odstawić do lodówki i przygotować piankę.

PIANKA :
Galaretkę rozpuścić w gorącej i przegotowanej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.
Zimną śmietanę ubić, dodać cukier i ubijać na sztywno.
Następnie porcjami dodawać tężejącą ale jeszcze płynną galaretkę i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną piankę wyłożyć na masie miętowej ale można to zrobić nierówno i na sam koniec na piankę zetrzeć czekoladę.
Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem kroić najlepiej w kostkę.
















I na koniec gazetki do przejrzenia i potem zapraszam na zakupy



6 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, koniecznie musisz zrobić, bo jest pycha :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dzięki Agatko, nie tylko wygląda ale i jest pyszne :)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawa ta masa z landrynkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ciekawa, troszkę czasu trzeba aby się landrynki rozpuściły ale warto zaczekać :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.