Pyzy w duecie z talerzem Edera od Porcelana Bogucice
Przepis bierze udział w konkursie
MASA ZIEMNIACZANA :
2 kg ziemniaków ( waga po obraniu )
3 jajka
ok. 1 szk mąki pszennej typ 500
ok. 1/2 szk mąki ziemniaczanej
sól do smaku
NADZIENIE :
1,5 kg łopatki wieprzowej
1 duża cebula
1 łyżeczka płatków czosnku ( lub 2 ząbki świeżego )
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu czarnego
1,5 szk wody
2 łyżki syropu trzcinowego
1 łyżka soli
NADZIENIE :
Mięso umyć, osuszyć i podsmażyć w szerokim rondlu.
Dodać pokrojoną na ćwiartki cebulę, podsmażyć i zalać mięso wodą.
Dodać resztę przypraw i dusić mięso pod przykryciem do miękkości.
Mięso wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sicie razem z cebulą ( bez reszty przypraw ).
Do mięsa wlać 1/2 szk wywaru powstałego podczas duszenia mięsa i wymieszać nadzienie.
MASA ZIEMNIACZANA :
Ziemniaki po obraniu włożyć do garnka, zalać wodą, dodać odrobinę soli i ugotować.
Odcedzić, wystudzić i zmielić też w maszynce do mielenia na drobnym sicie.
Ziemniaki w misce podzielić na 4 części i do tej pustej przestrzeni wsypać mąki ( ma być tyle aby wypełnić to wgłębienie ), wbić jajka i wyrobić masę.
Nie wyrabiać za długo.
Nabierać porcje masy ziemniaczanej, na środku układać porcje nadzienia uformowane w kulki i dokładnie zlepiać pyzy tworząc kule.
Układać je na tacy lub blacie i wkładać gotowe na osolony wrzątek z odrobiną oleju.
Pyzy gotować kilka minut od wypłynięcia ale uważać aby nie gotować za długo.
Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i podawać gorące okraszone podsmażoną dowolna wędliną.
Jak zostaną można podsmażyć.
Wielkość pyz zależy od nas czy chcemy mniejsze czy większe.
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa też, choć kaloryczne to czasami trzeba je zrobić :)
Usuńuwielbiam, jua kiedys robila,byly pyszne ,okraszone cebulka i ..bekonem,mmmm
OdpowiedzUsuńO tak domowe pyzy są najlepsze :)
Usuń