czwartek, 21 maja 2015

Chleb pszenno - kukurydziany z płatkami żytnimi

                           Dziś kolejny chleb na mace pszennej, kukurydzianej z dodatkiem płatków żytnich. Płatki żytnie zawierają dużo błonnika, więc są polecane w codziennej diecie. Chleb też może być podany na ładnej zastawie więc dziś prezentuję go na pięknym owalnym półmisku Julia Platin Porcelana Bogucice




15 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
350 ml letniej wody
4 łyżki oleju
300 g mąki pszennej typ 500 + do oprószenia
200 g mąki kukurydzianej
150 g płatków żytnich Kłos Pol

W większej misce wymieszać drożdże z cukrem aż będą płynne.
Wlać wodę, dodać sól i wymieszać.
Obie mąki i płatki wsypać do miski z drożdżami i wymieszać łyżką najlepiej drewnianą a potem dodać olej i wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy podrośnie znowu wyrobić i wyłożyć ciasto do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i znowu zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Chleb piec najpierw przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni a potem przez 20 minut w 210 stopniach.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.

Od dziś nowe promocje i atrakcyjne ceny - zapraszam  do przeglądu gazetek



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.