BISZKOPT :
10 jajek
3/4 szk cukru
2 łyżki cukru waniliowego
8 łyżek mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANOWA BIAŁA:
1 l śmietany kremówki
400 g serka mascarpone
2 łyżki cukru waniliowego
cukier do smaku
MASA ŚMIETANOWA NIEBIESKA :
500 ml śmietany kremówki
100 g serka mascarpone
1 łyżka cukru waniliowego
cukier do smaku
odrobina niebieskiego barwnika spożywczego w proszku
DODATKOWO :
gotowe maragrytki z listkami
odrobina barwnika spożywczego niebieskiego
1 puszka brzoskwiń
3 kiwi
350 g truskawek
350 ml dżemu z czarnej porzeczki
BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i potem białka przelać do miski robota z odpowiednią końcówką.
Ubić pianę i gdy jest prawie ubita nadal ubijać i dodawać oba cukry.
Gdy piana będzie sztywna obroty robota zmniejszyć do najsłabszych i dodawać po jednym żółtku.
Piana będzie puszysta i delikatna.
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodając po łyżce mieszanki do piany z żółtkami delikatnie mieszać aż mąką się połączy z masą.
Do blaszki o wymiarach 25 x 35 cm ( wymiary u góry blaszki ) wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę.
Wyrównać powierzchnię i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec biszkopt 35 - 40 minut w zależności od piekarnika.
Upieczony biszkopt wystudzić, zdjąć papier i przekroić biszkopt na 3 placki.
OWOCE :
Truskawki umyć, oberwać szypułki i pokroić na kawałki.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i także pokroić je na kawałki, sok przyda się do nasączenia biszkoptu.
Kiwi obrać i też pokroić tak jak truskawki i kiwi.
MASA BIAŁA :
Zimną śmietanę wlać do misy robota i ubijać.
W trakcie ubijania gdy śmietana będzie gęstnieć dodawać oba cukry a na koniec delikatnie wmieszać mascapone.
Przełożenie :
Pierwszy placek położyć na podkładce i nasączyć sokiem brzoskwiniowym wymieszanym z odrobiną wody.
Na placku rozsmarować dżem.
Na dżemie wyłożyć porcję śmietany i wyłożyć połowę owoców.
Lekko je docisnąć przykrywając drugim plackiem i także go nasączyć.
Ponownie wyłożyć porcję śmietany a na nią owoce.
Zakryć ostatnim plackiem, który też należy nasączyć.
Resztą śmietany posmarować boki i górę tortu a potem na górze zrobić wzorki łopatką ząbkowaną i oprószyć z bardzo dużej odległości górę tortu barwnikiem ( uzyskamy delikatne kropeczki na jasnym tle ).
Tort wstawić do lodówki i zabrać się do zrobienia śmietany niebieskiej.
MASA NIEBIESKA I WYKOŃCZENIE TORTU:
Śmietanę niebieską przygotować tak jak biała, ale należy dodać w trakcie ubijania barwnik spożywczy.
Gdy śmietana jest gotowa wyjąć tort z lodówki i za pomocą odpowiednich tylek i rękawa cukierniczego udekorować boki i górę tortu.
Na koniec zrobić napis i ułożyć margarytki i listki ( jeśli nie chcemy aby kwiatki zmiękły można umieścić je na torcie przed podaniem ).
Tort schłodzić.
I tradycyjnie zapraszam Was do zapoznania się z promocjami. Przejrzenie gazetek ułatwi Wam zakupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.