Ciasteczka podałam na talerzu Ibiza od Porcelana Bogucice
250 g zimnego masła
100 g cukru muscovado
1 duże jajko
400 g mąki pszennej typ 500
dowolny krem czekoladowy
W misce robota z założonym nożem do siekania umieścić wszystkie składniki oprócz kremu.
Połączyć je a potem wyjąć ciasto, szybko jeszcze chwilkę zagnieść, włożyć do woreczka i schować do lodówki na około godzinę.
Potem ciasto dzielić na porcje, wałkować i wycinać kwiatki lub inne wzory foremką do wycinania ciasteczek.
W połowie ciasteczek wyciąć w środku kółeczka ( na jedno ciasto będzie potrzebne jedno pełne i jedno wycięte ciastko ).
Wycięte wzory układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 10 minut.
Upieczone wystudzić a potem na każde pełne ciasteczko rozsmarować porcje kremu i zakryć ciasteczkiem z otworem.
Gotowe ciasteczka układać na talerzu i zajadać.
Smacznego.
Jeśli szukacie inspiracji na jutrzejsze święto Mam zapraszam do gazetki oraz na inne promocje
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń