wtorek, 12 maja 2015

Chleb z paluszkami i siemieniem lnianym

                                      Pewnie pomyślicie, że zwariowałam ale zapewniam Was, że paluszki solone świetnie nadają się do ciasta na pieczywo. Do składników wrzucamy rozdrobnione paluszki i wyrabiamy ciasto. Nie bójcie się dodatków do domowego chleba, często taki dziwny składnik miło Was zaskoczy. A nie ma nic lepszego od chleba domowego.



1 op. paluszków solonych ( 70 g )
3 łyżki siemienia lnianego
300 ml letniego mleka
1 łyżka cukru
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
500 g mąki pszennej typ 500
1/4 szk oleju rzepakowego

Drożdże, cukier, 50 ml mleka i łyżkę mąki dokładnie wymieszać i zostawić zaczyn do wyrośnięcia.
Gdy urośnie wsypać mąkę wymieszaną z solą, siemię lniane i połamane paluszki.
Drewnianą łyżką wymieszać składniki, potem dodać olej i ciasto wyrobić ręcznie.
Oprószyć je mąką i zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić, przełożyć do keksówki wysypanej mąką ( wymiary 30 x 12 cm ) i zostawić do wyrośnięcia.
Chleb piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ( na dno piekarnika wstawić miseczkę z wodą ).
Upieczony chleb wyjąć z foremki i wystudzić.

I lektura dla Was czyli gazetka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.