BISZKOPT :
10 jajek
8 łyżek mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
3/4 szk cukru
MASA :
1,5 l śmietanki 36 %
400 g serka mascarpone
4 łyżki cukru waniliowego
4 łyżki cukru
DODATKOWO :
1 puszka brzoskwiń
2 dżemy z czarnej porzeczki
czerwony winogron
kiwi
dekoracje z ciasta parzonego zobacz jak zrobić
czekolada gorzka
Dekoracje z ciasta parzonego przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno z obydwoma cukrami.
Następnie zmniejszyć obroty robota i dodawać po jednym żółtku ( jeśli będziecie szybko mieszać białka mogą opaść ).
Następnie za pomocą trzepaczki wmieszać delikatnie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia ale dodawać porcjami.
Gdy masa jest połączona przełożyć ją do blaszki o wymiarach 25 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Upieczony wystudzić i przekroić na 3 placki.
MASA :
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i potem zmniejszyć obroty i dodawać serek mascarpone.
Mieszać aż się połączy ze śmietaną ale uważać aby śmietany nie przebić bo może nam się zrobić masło.
Owoce umyć i pokroić.
Kiwi w plasterki a winogrona na połówki a brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy placek położyć na tacce lub innej podstawce.
Nasączyć go sokiem z brzoskwiń ( można lekko rozcieńczyć ).
Posmarować placek dżemem a następnie posmarować porcją masy śmietanowej.
Przykryć drugim plackiem, nasączyć i wyłożyć porcję śmietany.
Na wyrównaną śmietanę wyłożyć pokrojone brzoskwinie i zakryć ostatnim już plackiem i nasączyć go.
Tort posmarować śmietaną, wyrównać boki i górę tortu za pomocą ząbkowanej łopatki.
Na dole dookoła tort obłożyć na przemian kiwi i winogronami dociskając lekko aby się przykleiły do tortu.
Następnie za pomocą dekoratora do ciast udekorować wierzch tortu, dodać ozdoby z ciasta parzonego i zrobić napis z roztopionej czekolady.
Tort wstawić do lodówki na około 3 godziny aby się związał.
I jak to już jest tradycyjnie zostawiam Wam gazetki, już za kilka dni promocje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.