piątek, 1 maja 2015

Tort ze śmietaną i mascarpone

                                Nie wiem czemu ale jakoś jak piekę dla kogoś to bardzo się stresuję. Ale mam nadzieję, że nie tylko ja tak mam. Bo wiadomo, że dla kogoś piekąc coś musimy się postarać aby ta osoba była zadowolona. Tort się spodobał i mam nadzieję, że będzie smakował. Jest to jak na razie drugi tort na zamówienie i mam nadzieję, że nie ostatni. Mi tort się podoba a Wam ? Niestety z oczywistych względów nie ma zdjęć w przekroju. Taki tort można też przygotować na komunię bo to już maj i czas komunijny.


BISZKOPT :
10 jajek
8 łyżek mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
3/4 szk cukru

MASA :
1,5 l śmietanki 36 %
400 g serka mascarpone
4 łyżki cukru waniliowego
4 łyżki cukru

DODATKOWO :
1 puszka brzoskwiń
2 dżemy z czarnej porzeczki
czerwony winogron
kiwi
dekoracje z ciasta parzonego zobacz jak zrobić
czekolada gorzka

Dekoracje z ciasta parzonego przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno z obydwoma cukrami.
Następnie zmniejszyć obroty robota i dodawać po jednym żółtku ( jeśli będziecie szybko mieszać białka mogą opaść ).
Następnie za pomocą trzepaczki wmieszać delikatnie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia ale dodawać porcjami.
Gdy masa jest połączona przełożyć ją do blaszki o wymiarach 25 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Upieczony wystudzić i przekroić na 3 placki.

MASA :
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i potem zmniejszyć obroty i dodawać serek mascarpone.
Mieszać aż się połączy ze śmietaną ale uważać aby śmietany nie przebić bo może nam się zrobić masło.

Owoce umyć i pokroić.
Kiwi w plasterki a winogrona na połówki a brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy placek położyć na tacce lub innej podstawce.
Nasączyć go sokiem z brzoskwiń ( można lekko rozcieńczyć ).
Posmarować placek dżemem a następnie posmarować porcją masy śmietanowej.
Przykryć drugim plackiem, nasączyć i wyłożyć porcję śmietany.
Na wyrównaną śmietanę wyłożyć pokrojone brzoskwinie i zakryć ostatnim już plackiem i nasączyć go.
Tort posmarować śmietaną, wyrównać boki i górę tortu za pomocą ząbkowanej łopatki.
Na dole dookoła tort obłożyć na przemian kiwi i winogronami dociskając lekko aby się przykleiły do tortu.
Następnie za pomocą dekoratora do ciast udekorować wierzch tortu, dodać ozdoby z ciasta parzonego i zrobić napis z roztopionej czekolady.
Tort wstawić do lodówki na około 3 godziny aby się związał.

I jak to już jest tradycyjnie zostawiam Wam gazetki, już za kilka dni promocje



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.