Boczek podany na pięknym półmisku Julia Platin
kawałek boczku ( u mnie 2,3 kg )
1 łyżka soli
5 łyżek przyprawy do gyrosa
1 duża cebula
2 łyżki majeranku
Boczek umyć i osuszyć.
W miseczce wymieszać przyprawę do gyrosa i sól i natrzeć nim dokładnie cały boczek ( na dno blaszki można trochę przyprawy nasypać ).
Boczek masować około 3 minut a potem ułożyć na nim plastry cebuli i posypać majerankiem.
Boczek przekroić wzdłuż na pół ( ja zapomniałam i przekroiłam dopiero przed pieczeniem ).
Tak przygotowany boczek zakryć folią spożywczą i wstawić razem z blaszką do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie zdjąć zabezpieczenie i piec boczek 3 - 3,5 godziny w 150 stopniach.
Upieczony wystudzić a potem przechowywać w lodówce.
I gazetki dla Was z promocjami.
Koniecznie zajrzyjcie a dowiecie się co też ciekawego na Was czeka :)
Pysznie wygląda i z pewnością tak smakuje
OdpowiedzUsuńDziękuję. Wiadomo, że smakuje domowe najlepsze :)
Usuń