wtorek, 9 czerwca 2015

Boczek pieczony marynowany w przyprawie do gyrosa

                              Dziś proponuję Wam boczek pieczony z przyprawą do gyrosa. Jak widać ta przyprawa może mieć inne zastosowanie niż tylko do tradycyjne. Mięsko jest smaczne i aromatyczne. Niestety trzeba długo na nie czekać, ale warto. Bo przecież dobrze wiemy, że domowe mięcho to najlepsze co może być, wtedy wiemy co jemy. Żaden sklepowy boczek mu nie dorówna.

Boczek podany na pięknym półmisku  Julia Platin



kawałek boczku ( u mnie 2,3 kg )
1 łyżka soli
5 łyżek przyprawy do gyrosa
1 duża cebula
2 łyżki majeranku

Boczek umyć i osuszyć.
W miseczce wymieszać przyprawę do gyrosa i sól i natrzeć nim dokładnie cały boczek ( na dno blaszki można trochę przyprawy nasypać ).
Boczek masować około 3 minut a potem ułożyć na nim plastry cebuli i posypać majerankiem.
Boczek przekroić wzdłuż na pół ( ja zapomniałam i przekroiłam dopiero przed pieczeniem ).
Tak przygotowany boczek zakryć folią spożywczą i wstawić razem z blaszką do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie zdjąć zabezpieczenie i piec boczek 3 - 3,5 godziny w 150 stopniach.
Upieczony wystudzić a potem przechowywać w lodówce.



I gazetki dla Was z promocjami.
Koniecznie zajrzyjcie a dowiecie się co też ciekawego na Was czeka :)




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.