A drożdżówki pięknie się prezentują na talerzu Evolution White
na ciasto
7 szk mąki pszennej typ 500
1 szk mąki kukurydzianej
4 jajka
2 łyżki cukru waniliowego domowego
1 szk cukru
250 g margaryny do pieczenia
100 g świeżych drożdży
2 szk letniego mleka
kruszonka
300 g mąki pszennej
150 g cukru
150 g margaryny do pieczenia
truskawki
W rondelku wymieszać drożdże z cukrem, dodać dwie łyżki maki, wlać 1/3 szk letniego mleka i wszystko wymieszać.
Odstawić zaczyn pod przykryciem do wyrośnięcia.
Margarynę stopić w innym naczyniu a mleko podgrzać.
Potem do miski wsypać mąki, resztę cukru oraz wyrośnięty zaczyn i mleko i drewnianą łyżką wymieszać.
Wlać letnią margarynę i już ręcznie wyrobić ciasto.
Oprószyć mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić i rozpłaszczyć na blacie.
Foremką lub innym naczynie w kształcie okręgu wycinać kółka i układać je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Na środku powtykać umyte truskawki.
Zrobić kruszonkę łącząc mąkę z cukrem i margaryną i rozłożyć ją na truskawkach.
Bułki zostawić do podrośnięcia a potem piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem.
Po upieczeniu bułki przestudzić.
I coś na dodatek czyli nowe promocje i nowe gazetki :)
Dla mnie nie ma nic lepszego, mogłabym jeść non stop;)
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTo częstuj się :)
Usuń